Van 10.000 naar ……

Enige weken geleden ben ik een aantal dagen met een 10 tal andere Nederlandse natuurfotografen op ‘jacht’ geweest naar Jan van Genten en Papegaaiduikers. Bij zo’n jacht hoort natuurlijk een goed wapen en via Pieter Dhaeze had ik van Canon een 7DmII + Canon 100-400mm mII te leen gekregen. Een heerlijke combinatie die zorgde voor perfect scherp vluchtfoto’s. Dit dankzij de autofocus in combinatie met de high speed stand van 10 frames per seconde!
Eén nadeel; het gaat dan érg hard met het volschieten van de geheugenkaartjes. Ná 3 dagen stonden er dan ook zo’n 10.000 foto’s op m’n laptop. Hoe zoek je zoiets uit?

JOWA-150614-9584-1000 blog

JOWA-9815-1000

Ik gebruik daar het programma Breeze browser voor wat voor mij prima werkt. Tegen beter weten in heb ik toch de weg bewandeld van de ‘negatieve selectie’: het selecteren en daarna verwijderen van de foto’s die niet goed zijn! Daardoor moet je een paar keer ‘door’ je beelden.
Wat veel slimmer zou zijn is om de goede beelden te selecteren en de rest daarna weg te gooien; een ‘positieve selectie’. Maar op de één of andere manier durf ik dat soms niet omdat ik bang ben om beelden weg te gooien. Eigenlijk flauwekul, want wat je niet meer ziet mis je ook niet.

JOWA-4100-2-1000

In de praktijk kom ik uit op een combinatie van beide ‘systemen’ en selecteer ik de beste foto’s uit de laatste 3000 foto’s. Verder selecteren kost dan voor mij erg veel tijd. In dit geval hou ik ongeveer 85 gb aan foto’s over. Dat lijkt veel, maar omgerekend is dat nog geen € 3,- op m’n harde schijf van 6TB.
Ik heb erg veel bewondering voor Guy Edwardes (de Engelse fotograaf waarmee we op pad zijn geweest) die uit 6000 foto’s in 2,5 uur tijd een selectie had gemaakt van nog geen 150 foto’s! Hij kijkt de foto’s alleen op de grote thumbnails en kijkt pas verder naar details als hij daar een goede foto ziet.
Helaas lukt mij dat niet. Ik bekijk mijn foto’s ook liever een paar weken later omdat mijn eerste indruk niet altijd alle bruikbare foto’s eruit haalt. Ach ja, ieder zo zijn stijl…
Hier alvast een kleine selectie foto’s van de eerste avond! De onscherpte ligt niet aan de lens overigens, maar is bewust :)

JOWA-9623-1000

JOWA-9581-1000

JOWA-4495-1000

JOWA-3907-1000

 

Posted in