about-1080

 

Even voorstellen.Vanaf m’n veertiende jaar ben ik al met (natuur)fotografie aan de slag. Niet altijd even fanatiek overigens want soms hadden andere dingen voorrang. Alhoewel ik natuurlijk ook talloze foto’s maak op vakantie en van onze kinderen, ligt mijn hart toch vooral bij natuurfotografie. Halverwege de jaren 90 heb ik natuurfotografie als hobby weer 'echt' opgepakt en ben opnieuw lid geworden van een natuurfotoclub in Etten-Leur en daarna Dordrecht. Op dit moment ben ik nog lid van BVNF in België. Het lidmaatschap van een vereniging is voor mij (vooral in de eerste jaren) zeker inspirerend geweest om nog bewuster met natuurfotografie om te gaan. Nadat ik jaren met Velvia diafilm heb gewerkt ben ik in 2002 voor het eerst digitaal gaan werken. Eerst met een compactcamera en niet veel later met een digitale spiegelreflex (eerst Nikon, nu Canon). Digitale fotografie heeft voor mij de natuurfotografie in een soort stroomversnelling gebracht. Hoewel ik (te) veel tijd doorbreng achter de computer, zou ik niet meer terug willen naar de tijd van de ‘rolletjes’!

Mijn voorkeur gaat vooral uit naar macro- en landschapsfotografie, maar ik vind het ook erg uitdagend om aan de slag te gaan met abstracte foto's of vogelfotografie. Je zult me echter niet in een schuilhut vinden; ik moet bewegen en rond kunnen kijken! Ik vind het soms heerlijk om op een klein stukje natuur een uur rond te dolen op zoek naar een fotogeniek onderwerp. Mijn beste foto's maak ik in een straal van 25 km van mijn huis, omdat ik daar de omgeving goed ken. Bovendien vind ik het belangrijk om d.m.v. mijn foto's mensen te laten zien hoe mooi en verrassend de natuur 'om de hoek' vaak is!  Ik probeer met mijn fotografie mensen te verwonderen. Er is niet altijd direct zichtbaar wat het onderwerp op mijn foto is of hoe (of waar) die gemaakt is. Ik hoop daardoor de verbeelding van de toeschouwer te prikkelen en mensen te ontroeren. Ik heb geen specifieke ecologische achtergrondkennis en voel me dus eigenlijk meer een vorm-, kleur- en lichtfotograaf dan een soortenfotograaf. Ik kan dan ook net zo genieten van een foto met mooi licht en bijvoorbeeld een duif dan van een zeldzame soort 'op een takje'.
Ik probeer in m’n foto’s altijd een bepaalde rust te vinden, zodat alle aandacht naar slechts één of twee onderwerpen gaat. Die rust creëer ik door te werken met een grote diafragma opening, met als resultaat een beperkte scherptediepte. Ik werk graag met tegenlicht en ben steeds op zoek naar een ander standpunt.

Ik vind het leuk om foto's in te sturen bij (internationale) fotowedstrijden. Het prikkelt me om goed naar mijn foto's te kijken en foto's van een jaar oud weer eens langs te lopen. Door goed naar je foto's te kijken krijg je ook beter inzicht in je eigen visie en je voorkeuren! Ik heb het geluk gehad om al diverse prijzen te winnen in deze wedstrijden (zie awards).

Soms ga ik 's morgens op pad, maar ook regelmatig aan het eind van de middag of in de avond, omdat dit vaak beter te combineren is met gezin en werk. In mijn fotorugzak zitten meestal een aantal macrolenzen (70, 150 en 180 mm), een 70-200mm telezoom met 1.4 x converter en een 16-35mm groothoek voor de landschapsfoto’s. Daarnaast maak ik gebruik van grijsverloopfilters en een stevig statief voor het werk met de telezoom en lange sluitertijden. Als ik macrofoto's maak werk ik ook graag uit de hand omdat ik daardoor meer mogelijkheden heb driedimensionaal te bewegen t.o.v. mijn voorwerp. Met de huidige fullframe camera's is dat goed mogelijk omdat de iso omhoog kan, zodat je toch een korte sluitertijd hebt, zonder last te hebben van teveel ruis.

Natuurfotografie is inmiddels een deel van mijn werk geworden en dan vooral door het geven van fotoworkshops. Ik ben hierin gerold vanuit mijn werkzaamheden als free-lance HBO docent. Ik ben van mening dat je nooit uitgeleerd bent en dus ook niet als natuurfotograaf. Ik leer zelf ook nog steeds iedere dag bij! Ik wordt heel vaak geïnspireerd door foto's die ik zie van mijn workshopdeelnemers of door foto's van andere natuurfotografen op internet. Life-long-learning is dus absoluut op mij van toepassing!
Naast de workshops verzorg ik lezingen en ben samen met Pieter Dhaeze auteur van enkele boeken.

De grootste deel van mijn werk bestaat overigens nog uit mijn werkzaamheden in het speciaal (mytyl) onderwijs in Roosendaal waar ik deels werk als beleidsmedewerker in het MT en deels in de externe dienstverlening. Prachtig werk en voor mij samen met mijn werkzaamheden als natuurfotograaf een ideale combinatie waar ik volledig m'n ei in kwijt kan. Ik ben getrouwd met Els en trotse vader van Koen, Fleur en Joss.