Impulsfoto…

Vandaag, zaterdag 30 januari 2016, stond er een workshop zwart-wit fotografie op het programma, maar de weersverwachtingen waren héél erg slecht! (en deze keer bleef het niet alleen bij verwachtingen trouwens …) Daarom in overleg met de deelnemers besloten een nieuwe datum te plannen om het veld in te gaan. Als voorbereiding met alle deelnemers alvast een hele ochtend theorie gegeven over zwart-wit fotografie, inclusief bewerken. Erg leuk en ook heel zinvol denk ik!

Maar daardoor niet naar buiten dus en dat ‘wringt’ bij mij af en toe :).
Ik weet niet of het alleen daaraan lag, maar aan het einde van de middag ging er even een knop om en ‘moest’ ik er even op uit om een foto te maken!
Net zoals bepaalde mensen last hebben van impulsaankopen..

16.25 uur
Ik was al eventjes de hond aan het uitlaten en de lichte regen leek te stoppen. Even op de weer-app kijken en tot mijn verrassing zie ik een ‘zonnetje met wolken’ vanaf 17.00 uur. Terwijl het boven m’n hoofd nog ‘dik-grijs’ is kijk ik tussen de huizen door richting het westen en zie inderdaad de lucht wat breken. Er flitst ineens van alles door m’n hoofd; hoe laat gaat de zon onder..? Hoe laat is het nu..? Waar zou ik naartoe kunnen..? Kalmthoutse heide..? Hoe lang is het rijden..? Het moet net kunnen!!
Sorry Kwibus, het rondje wordt ietsje korter vanmiddag …

16.35 uur
Thuis even navragen of er nog plannen voor boodschappen liggen en daarna snel spullen bij elkaar gepakt. Nog een laatste check door het dakraam op zolder en laarzen aan.

JOWA-150130-2880-1000

16.46 uur
In de auto zie ik dat de lucht nu ook boven m’n hoofd wat open trekt. Bovendien lijkt de onderlaag in het westen vrij te komen van wolken. Het zou kunnen dat de zon dan mooi van onderuit de wolken kan beschijnen en zie in mijn gedachten al een rood-oranje deken boven m’n hoofd hangen.. Het enige rood wat ik overigens ‘echt’ zie is het rood van de stoplichten!

JOWA-150130-2882-1000

16.54 uur
Voorbij Nispen en de lucht begint al wat oranjekleurige vlekken te vertonen. De eerste gedachten aan een ‘net niet op tijd’ missie komen naar boven….

16.58 uur
Essen! Normaal ga ik altijd ’s morgens vroeg naar de Kalmthoutse heide en dan staan er beduidend minder stoplichten lijkt het wel. Gas geven helpt niet met al die Nederlanders voor m’n neus die willen gaan tanken in België!

17.07 uur
Kalmthout, bij de watertoren rechtsaf! Grrrrrrrr!! Ik dacht dat er geen intercity meer tussen Roosendaal en Antwerpen reed!!

JOWA-150130-2888-1000
17.12 uur
Ik rijd de parking op en zie een felle ondergaande zon tussen de bomen door. Snel spullen pakken en naar het ven.

17.15 uur
Aangekomen bij het ven eindelijk ‘vrij’ uitzicht naar het westen! Ik zie een aardige lucht met mooie losse wolken en een lichte oranje-rode gloed aan de onderkant van de wolken. Ik kijk naar het water en zie dat er door de wind veel beweging is  op die plek. Niet goed voor de beste reflectie dus ik besluit een klein stukje door te lopen waar minder wind staat.

JOWA-150130-2893-100017.20 uur

Statief uitdraaien, polarisatiefilter en grijsverloopfilters erop. Ik maak snel een foto want zie dat het al ‘goed’ is. Ondanks het grijsverloopfilter heb ik iets teveel licht in het deel waar de zon ondergaat, dus maak ik een trapje met 3 belichtingen! Omdat mijn statief met 2 poten en één been van mezelf op een soort drijvende graspol sta moet ik heel stil staan om de camera niet te laten bewegen.

JOWA-150130--5-1000

17.25 uur
Het beste licht lijkt al af te nemen en de gedroomde rood-oranje deken boven m’n hoofd blijft helaas uit.
De foto’s die ik maak zijn duidelijk minder dan de eerste 5 – 6 foto’s. Gelukkig zit er nog een zwart-wit modus in m’n hoofd van vanochtend en maak ik wat foto’s met het plan ze om te zetten naar zwart-wit. Ik probeer zelfs nog wat lange sluitertijden, maar de wolken aan de rechterzijde lijken ‘op te lossen’ waardoor de balans tussen het linker- en rechterdeel van de lucht niet meer optimaal is. Ik geniet nog wat van de stilte en hoor alleen wat groepjes kleinere zangvogels; heerlijk!

JOWA-150130--3-1000

JOWA-150130--2-1000

17.37 uur
Met de telefoon een foto gemaakt van de display voor de whats-app aan het thuisfront en terug naar de parking. De wolken in de lucht kleuren donkerblauw en lijken allemaal weg te trekken. Ik doe alles terug in de fototas en loop naar de auto.

JOWA-150130-2897-1000

17.45 uur
Een half uur ná aankomst rijd ik weer de parking af. Net zoals altijd verbaas ik mezelf er weer over hoe donker het ineens is als je de lichten van de auto aan doet!

18.10 uur
En weer thuis! Was het de moeite? Dat weet ik niet, maar het was wel leuk!

 

Posted in