Heel veel wit en een beetje zwart

Een week of twee geleden lag het nieuwe nummer van Natuurfotopassie in de bus met daarin een artikel van mij over zachte winters zonder sneeuw of ijs…. Het nummer was nog niet uit de verpakking of we werden getrakteerd op een echt winters weekend met op zaterdag sneeuw en harde wind en op zondag een heerlijke zonnige winterdag! Echt zo’n dag die maar ééns in de zoveel jaar voorkomt (of in ieder geval precies op een dag valt dat iedereen vrij is)

Een perfecte dag dus voor een familiewandeling in de sneeuw. De voorgenomen plannen om naar de Ardennen te gaan werden aangepast vanwege de omstandigheden op de weg (glad en veel sneeuw) en de Kalmthoutse heide is dan een prima alternatief.

JOWA--1000

Op de foto’s kun je zien dat we niet zo vroeg waren en de zon al prominent aanwezig was. Heerlijk om te wandelen, sneeuwballen te gooien of van een berg af te sleeën, maar voor de foto’s wat lastiger. Daarom maar bewust de zon opgezocht en juist in beeld gebracht op de meeste foto’s. Door flink te diafragmeren krijg je bij de nieuwe Canon 16-35mm F/4 een mooie ster als de zon precies achter een tak of boom tevoorschijn komt. Misschien een beetje té, maar ik vind het wel passen bij de zwart-wit beelden.

JOWA--9-1000

Waarom zwart-wit? De zon zorgde voor harde lichtomstandigheden en voor landschap is dat niet echt ideaal, tenzij je juist de structuren en lijnen wilt versterken. Dan is zwart-wit volgens mij heel geschikt om juist dat gevoel nog wat meer kracht bij te zetten. Je kunt met zwart-wit beelden ook meer nadruk leggen op bepaalde vormen en lijnen zoals bij de foto’s hieronder.

JOWA--7-1000

JOWA--8-1000

En nu maar duimen dat er nog een paar van dit soort dagen komen dit jaar…

JOWA--3-1000

 

Posted in