hersft schilderen met licht

Herfstworkshop ‘Schilderen met Licht!’

Over deze workshop

We zien allemaal wel eens een foto die de uitstraling van een schilderij heeft en in deze workshops gaan we verkennen welke technieken gebruikt kunnen worden om dat te realiseren. Het begint echter altijd met het zien van een onderwerp en het aanvoelen van de emotie die een beeld van dat onderwerp teweeg kan brengen.
Meestal is begin november zo’n beetje het einde van de herfst en beginnen de bomen hum meeste blad te verliezen. Daardoor krijgt de natuur weer een nieuwe gedaante en waar in de tweede helft van oktober de herfstkleuren vooral ‘knallen’ zal er nu sprake zijn van meer subtiele kleuren en kleinere kleuraccenten. Ideale omstandigheden om foto’s te maken die minder registrerend overkomen maar juist een bepaald gevoel uitstralen!
Als fotograaf is het dus vooral belangrijk goed te kijken en fotografische mogelijkheden te leren ‘zien’. Dat zien koppelen we dan aan een lenskeuze en opnametechnieken zoals sluitertijd, diafragma/scherptediepte en focuspunt. Ook het kaderen is een belangrijk aandachtspunt. Daarnaast zal er uitgebreid aandacht worden aan enkele creatieve technieken zoals meervoudige belichting, (subtiel) bewegen tijdens de opname, gebruik oude lensjes, etc. Al deze punten komen terug in enkele uitdagende opdrachten.
De nadruk zal vooral liggen op het fotograferen van herfstlandschappen en aangevuld met abstracte fotografie. De locatie waar we fotograferen kenmerkt zich door heidegebied, bossen en enkele prachtige vennen waarin mooie reflecties zichtbaar zijn; een inspirerend en uitdagend landschap!

We starten om 8.00 uur met koffie/thee en gaan dan direct direct ‘het veld in’ om te fotograferen. Om 11.30 – 12.30 uur is er een lekkere lunch, welke wordt gevolgd door een 2e fotosessie buiten. Rond 16.00  uur komen we weer terug en sluiten we de workshop af.
Een belangrijk onderdeel van deze workshop is de fotobespreking. Die doen we online zo’n 3 – 4 weken ná deze workshop (datum wordt in overleg gepland), waarbij van iedere deelnemer zes foto’s zullen worden besproken.

Diverse praktische hulpmiddelen/attributen zullen tijdens deze workshop ter beschikking staan voor de deelnemers (o.a. BENRO grijs- en grijsverloopfilters ).

Wat komt aan bod:

  • het leren ‘kijken’ in een landschap en herkennen van fotografische mogelijkheden
  • technieken om een ‘andere’ dan een zuiver registrerende foto te maken
  • algemene fotovaardigheden zoals compositie, belichting, kaderen, gebruik filters, etc

Wat heb je nodig voor deze dag:

  • een digitale (spiegelreflex)camera met een groothoek en zoomlens (bijvoorbeeld een 70-200mm)
  • eventueel een macrolens
  • een statief
  • eventueel polarisatiefilter en grijsverloopfilter
  • gemakkelijk zittende kleding en die vies mag worden
  • een regenjas (voor de zekerheid)

 

Tijd: van 8.00 – 16.00 uur + online bespreekavond (nog te plannen) van 20 – 22 uur

Wanneer

Zaterdag 9 november 2024

Waar

Omgeving Huijbergen (West-Brabant)

Maximum aantal deelnemers

8

Vragen?

Prijs

€ 135,-

Inclusief

Koffie/thee bij ontvangst
Lekkere lunch
Een info-kaart met daarop de belangrijkste tips
Online nabespreking 3 - 4 weken ná de workshop
21% BTW

Inschrijven

Reservelijst