Welke macrolens? Deel 2: haarmos!

Tijdens mijn fotoworkshops komt met grote regelmaat de vraag op tafel wat de ‘beste’ macrolens is.
Er is hier geen eenduidig antwoord op te geven omdat iedere macrolens zo zijn specifieke kwaliteiten heeft. Niet zozeer technisch (want macrolenzen zijn sowieso bijna allemaal heel goede lenzen) maar vooral doordat ze allemaal ergens anders ‘goed’ in zijn.
In deze blog zal ik dus niet aangeven welke lenzen fabrikant de beste 100mm heeft maar ik zal juist ingaan op de verschillende soorten macrolenzen en hun specifieke voordelen. Ik doe dat de komende maanden in een serie blogjes met steeds een ander macro onderwerp en dat is deze keer het haarmos!

De meeste foto’s hieronder zijn allemaal gemaakt tijdens dezelfde fotosessie en omdat ik daarbij naar een nieuw gebied ging besloot ik m’n tas maar flink te vullen met een aantal macrolenzen. Ik wist tenslotte nog niet wat ik daar precies kon gaan doen. Als eerste gingen de Sigma 150mm f/2.8 macro, de Laowa 60mm f/2.8 2:1 macro en de Laowa 25mm f/2.8 ultra macro 2,5-5.0x in de tas. En omdat er nog wat ruimte was besloot ik ook m’n oude Meyer Optik en m’n Canon 100-400mm mee te nemen. Die laatste twee heb ik overigens de laatste keer niet gebruikt maar ik wel enkele beelden bijgevoegd die vorig jaar zijn genomen.

De foto’s zijn allemaal ‘uit de hand’ genomen waarbij ik de camera in principe gewoon op de grond heb gelegd, met m’n hand onder de lens om scherp te stellen. Met dit lage standpunt is een uitklapscherm heel handig, maar dat heb ik helaas niet en dus de hoekzoeker erop gezet!

Aan de hand van voorbeeldfoto’s zal ik de voordelen van de verschillende macrolenzen toelichten.

Deze foto is gemaakt met de Sigma 150mm en dat is meestal de eerste lens die ik op m’n camera zet in een nieuw gebiedje. Je kunt van behoorlijke afstand je onderwerp fotograferen, zodat je mooi kunt spelen met een onscherpe voor- en achtergrond. Het bokeh is erg fraai en dat zie je hier terug in de mooie zachte vormen van de ijskristal-reflecties die onscherp zijn. De scherpe exemplaren zijn ook écht scherp met deze lens! Het grote diafragma (f/2.8) zorgt voor weinig scherptediepte wat hier goed uitpakt.
Heb je veel tegenlicht dan werkt deze lens ook goed omdat je een smalle beeldhoek hebt waardoor je té heldere lichtvlekken goed buiten beeld kunt laten door je camera net een beetje anders te richten. De zonnekap die op deze lens zit is daarbij ook erg handig!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook hier zie je de kracht van de 150mm; mooie onscherpte in de achtergrond en daarbij goed gebruik kunnen maken van het tegenlicht!
Weinig scherptediepte vanwege de f/2.8 en toch alles scherp op de plek waar het scherp hoort te zijn. De foto is naar zwart-wit omgezet met Silver Efex pro.
Op deze locatie waren wat kleine ‘heuveltjes’ en door de camera in een kuiltje te leggen kun je mooi omhoog fotograferen en krijg je (in dit geval) een struik met licht erachter op de foto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor mij de meeste geslaagde foto die ik in deze sessie met m’n 150mm macro heb gemaakt. Prachtig bokeh in voor- en achtergrond en ook nog blauwe en gouden kleuren daarbij!
Bij de compositie gebruik gemaakt van het ‘heuveltje’ met haarmos waardoor er een eye-catcher in de foto ontstaat. Het si altijd wel even zoeken bij dit soort foto’s naar het beste standpunt. Hier heb ik de camera een centimeter of 5 opgetild om nét wat meer achtergrond op de foto te krijgen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu kruipen we echt bovenop het haarmos! Ik heb voor deze foto de Laowa 60mm f/2.8 2:1 macro op m’n camera (Canon 5DmIV) gezet.  Met deze macrolens kun je nog iets dichterbij dan een (standaard) 1:1 macrolens. De camera wordt daaromletterlijk tegen het haarmos gelegd en daardoor zijn prachtige details zichtbaar. Ik fotografeer hier tegen het licht en zie je wel wat reflecties die het beeld enigszins onrustig maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar wil je nog een stukje dichterbij dan is er nog de Laowa 25mm f/2.8 ultra macro 2,5-5.0x. eerlijk gezegd heb ik een soort haat-liefde verhouding met deze lens omdat het erg lastig is om goed scherp te stellen als je uit de hand fotografeert (wat ik vaak doe met macro). Met haarmos lukte het echter perfect, want ik hoef de camera alleen maar op de grond te leggen en de camera met lens voorzichtig een beetje  naar voor of naar achteren te ‘schuiven’ om scherp te stellen. Het resultaat was perfect moet ik zeggen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idem als vorige foto. Belangrijkste is om precies loodrecht op zo’n ijskristal te liggen met je camera zodat alles in het (zeer beperkte) scherptedieptebereik valt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zoals ik in het begin al aangaf is het geen test van macrolenzen, maar hoop ik d.m.v. enkele voorbeelden te laten zien wat de mogelijkheden zijn van deze macrolenzen. Het is zeker geen compleet verhaal want ik merk dat de lichtomstandigheden ook veel effect hebben op reflecties, bokeh, etc En die omstandigheden waren niet altijd hetzelfde. Maar wil je dichtbij dan is de Laowa 25mm f/2.8 ultra macro 2,5-5.0x echt perfect voor dit soort werk en voor meer omgeving erbij is de Laowa 60mm en de Sigma 150 mm erg bruikbaar

En wil je zelf ook graag dergelijke foto’s (leren) maken? Misschien is dan de Masterclass macro 1 iets voor jou? Tijdens deze workshop komen diverse macrotechnieken aan bod en ook zal dan ingegaan worden over het verschil tussen de verschillende macrolenzen!
In 2022 start weer een nieuwe groep (zie ‘workshops’ op de website)

Hieronder dan nog enkele ‘losse’ foto’s tijdens eerdere sessies genomen en met nog wat andere lenzen.

 

Spelen met voorgrond, maar vooral met achtergrond (heide boven het haarmos). Laowa 100mm macro (ook een héél fijne lens!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met m’n vintage Meyer Optik. Niet kraakscherp, maar wél onovertroffen bokeh!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook met een 100-400mm kun je landschaps-macro’s maken, waarbij het onderwerp wat minder prominent aanwezig is, maar de omgeving ervan des te meer!

Posted in