Wat een herfst!!

Deze herfst zal er eentje worden om te onthouden! Herfstkleuren die doorgingen tot begin december en een prachtig jaar voor paddenstoelen!

Ik had het geluk om in deze periode enkele gebieden te bezoeken die in de herfstperiode erg aantrekkelijk zijn; de Vogezen in Frankrijk, de Belgische Ardennen en 2 prachtige bossen in West-Brabant (Buisse heide en Zoomland).
Hieronder een kleine selectie uit alle gebieden en een korte toelichting bij de foto’s.

De Vogezen:

Een overzichtsfoto om mee te starten en vooral om te laten zien hoe ongelooflijk gevarieerd de bossen in de Vogezen zijn. Het zijn bijna allemaal gemengde bossen; d.w.z. loof- en dennenbomen door elkaar waardoor er geen/nauwelijks monocultuur ontstaat. Zelfs bij het kappen (grote delen zijn productiebos) halen ze er alleen de meest geschikte bomen uit, maar je ziet daar géén kaalslag zoals bij onze bossen of zoals ik ze ook vaak zie in de Belgische Ardennen waarbij alles gewoon ‘plat’ gaat!

Hetzelfde meertje als op de eerste foto, maar dan ietsje ‘spannender’ weergegeven met toch de herfstkleuren in het gras. Samen met het blauwe water een mooie complementaire kleurencombi!

Op talloze plaatsen kom je kleine bergbeekjes tegen met ‘bemoste’ groene stenen en ook hier weer de gevarieerde vegetatie aan de zijkanten van het water.
De foto is genomen met een Canon EF16-35mm f/4L IS USM, met diafragma f/13 en 2,5 sec sluitertijd zodat het water niet té (melkachtig) wit wordt.

Ook hier ongeveer dezelfde sluitertijd (2 sec). M.n. de groene grasjes op de voorgrond geven de foto m.i. een ‘lekkere’ dieptewerking!

Na een mooie wandeling die we een groot deel in de mist en regen moesten afleggen reden we langs een bergkam terug naar ons vakantiehuisje en zag ik wat gaten tussen de wolken ontstaan. Als die zon daar nou eens door zou gaan schijnen….!
Auto dus aan de kant gezet en 5-10 minuten gewacht en ja hoor, daar kwamen de eerste ‘zonnevlekken’ die in een vlot tempo over het land heen gleden. Ze kwamen steeds op een andere plek voorbij en in combinatie met die prachtige donkere lucht in de achtergrond zag het eruit alsof er iemand met spotlights het landschap aan het uitlichten was. En als er dan net zo’n lichtbundel op die oranje boom bovenop de berg schijnt dan heb je recht om even hardop ‘YES!!” te zeggen 🙂


De Belgische Ardennen:

Mijn Ardennen workshop is al zo’n 10 jaar één van mijn favoriete workshops. Mede ook door de zéér prettige uitvalsbasis La Petite Roer in Sourbrodt! Een andere reden is dat de omstandigheden hier nooit hetzelfde zijn! Ik heb een vast lijstje van mogelijke locaties die we gedurende deze workshop kunnen bezoeken, maar de gemaakte foto’s zijn toch steeds weer anders! De waterhoogte in de riviertjes is steeds anders en ook de stroomsnelheid van het water waardoor je nooit vooraf kunt bepalen welke sluitertijden het ‘best’ zijn. Om het zogenaamde ‘keerwater’ aan de zijkanten van de rivier te kunnen fotograferen was in dit geval een sluitertijd van 13 sec nodig om ‘echte’ cirkels te krijgen. Normaal gebruik ik bij stromend water liever een wat kortere sluitertijd maar nu was het functioneel!

Mijn favoriete boom in de herfst (eigenlijk altijd) is de berk. Dit komt door zijn fragiele uitstraling en zijn half open bladerdek waar altijd wel doorheen te fotograferen valt. Deze foto is gemaakt in het blauw kwartiertje (nét na zonsondergang) waarbij de schaduwen al blauw kleuren en de foto een heel andere sfeer krijgt. De onscherpe blaadjes op de voorgrond zorgen voor dieptewerking en versterken de sfeer van de foto.

Dezelfde soort boom (vlakbij de vorige foto), maar met een totaal andere sfeer! Een koude ochtend met een berijpt landschap wat langzaam aan het opwarmen is door de opkomende zon. Door het tegenlicht komen de kleuren van de berkenblaadjes perfect tot uiting en ontstaat er ook bokeh in de voorgrond waar de dauwdruppels reflecteren door het zonlicht! Beide foto’s zijn gemaakt met m’n EF 70-200mm f/2.8L IS II USM wat een perfecte lens is voor dit soort werk (de bovenste met f/4 en de onderste met f/3.2)

 

Bossen in West-Brabant
Gelukkig zijn er ook in West-Brabant een aantal mooie loofbossen die in de herfst prachtig verkleuren en waar ook veel paddenstoelen staan. Op dat moment verandert zo’n bos voor mij dan in een soort speeltuin waarbij het vooral gaat om het zoeken naar de juiste paddenstoel. Er staan er héél veel maar het gaat erom het juiste exemplaar te kiezen met de beste lichtval en de beste achtergrond!

Tja en waar ik bij de bovenste foto ‘bovenop’ de paddenstoel ben gedoken heb ik bij de onderste juist afstand genomen en gekeken hoe klein een paddenstoel kan zijn en nog genoeg aandacht trekt om de eye-catcher te blijven! Een Laowa 60mm f/2.0 zorgde voor het mooie bokeh en de zachte tinten door de beperkte scherptediepte bij f/2.0

Bij een herfstbos horen natuurlijk lanen die aan de bovenkant zijn afgeschermd van de lucht door een prachtig plafond van geel-oranje herfstblad. En dit jaar hadden we niet te klagen over de zonneharpen en zelfs een regenbui (onderste foto) kan dan aantrekkelijk zijn!

Herfstbladeren op zich zijn al een prachtige thema en dus gebruikt tijdens de workshops :)! De foto’s zijn gemaakt met een Sigma Art 35 f/1.4
De twee de foto’s zijn met diafragma f/2.0 gemaakt, wat bij beide foto’s een héél ander effect geeft. De bovenste foto heb ik scherp gesteld op ongeveer 2,5 meter afstand waarbij ik door een bladerdek heen fotografeerde wat vlak boven de camera hing. Daardoor is zowel de voor- als achtergrond onscherp en komt die middenlaag helemaal ‘los’!
Bij de onderste foto heb ik juist dichtbij scherp gesteld waardoor de achtergrond heel zacht wordt! Zo zie je dat een diafragma altijd anders uitpakt bij verschillende scherpstel afstanden.

En nog een laatste afsluiter als ‘aanloop’ naar de winter! De combinatie sneeuw/rijp/lichte vorst en herfstbladeren is altijd de garantie voor fraaie beelden en dus goed om jaarlijks in de gaten te houden!

Posted in