Verslag van een korte fotosessie!

Soms heb je maar weinig tijd nodig om een geslaagde foto te maken. In deze blog beschrijf ik zo’n fotosessie die uiteindelijk  maar 15 minuten heeft geduurd.

7.15 uur
Vandaag een vrije dag en ik ben zonder ‘fotoplannen’ opgestaan omdat er nogal wat andere kluswerkzaamheden op het programma staan. Als ik naar buiten kijk zie ik het al langzaam licht worden en word ik toch wel getriggerd door de ‘open’ lucht. Kleinere losse wolken bewegen door de lucht en ik zie dat de onderkant van de lucht (richting de plaats waar de zon op gaat komen) bijna vrij is van wolken. Dat kunnen wel eens omstandigheden zijn voor een aardige zonsopkomst waarbij de zon tegen de onderkant van de wolken gaat schijnen (hopelijk met een kleurtje erbij). Ik besluit om i.p.v. m’n kluskleren mijn ‘fotokleren’ aan te doen en ga snel naar beneden om me op te frissen en wat te eten. Ik besluit om naar mijn bekende local patch te gaan; een vennetje op net iets minder dan 10 minuten rijden van ons huis.

7.30 uur
Ik heb m’n fototas snel gevuld met groothoeklens, telezoomlens (je weet maar nooit of er nog vogels op het ven zitten) en een filterset. Uiteraard ook het statief in de auto gelegd en snel vertrokken want het wordt al lichter. Ik vraag me af of ik nog op tijd zal zijn.

7.35 uur
Onderweg kijk ik naar boven en zie ik dat er toch méér wolken vanuit het westen binnen komen drijven dan me lief is en de lucht zich langzaam geheel begint te vullen met wolken…

7.40 uur
Ik kom aan bij de parkeerplaats van het vennetje en loop snel richting de plek waar ik wil gaan fotograferen.  Al lopend begin ik al m’n statiefpoten uit te draaien. Dat scheelt weer een beetje tijd dadelijk! Ik zoek een geschikte plek aan de rand van het ven, zet m’n camera met 16-35mm groothoeklens op m’n statief en monteer het BENRO filtersysteem. Ik beslis om alleen het polarisatiefilter en een 3-stops grijsfilter met zachte overgang te gebruiken. Gelukkig zijn dit allemaal routine handelingen en kost me dit maar 1 – 2 minuten. Ik kijk ondertussen regelmatig naar boven en krijg steeds meer het gevoel dat de kans op een mooie zonsopkomst heel klein is. Maar omdat ik er toch ben ga ik er wel het beste van maken!


7.45 uur FOTO 1
Ik zie aan de rand van het ven een soort open rietkraag met lage rietstengels. Ik vind dat wel een mooie ingang voor het beeld wat ik voor ogen heb. Nadeel is dat er in de afgelopen dagen flink gemaaid is op deze plek en dus veel afgezaagde rietstengels zichtbaar zijn in het water (hoek rechtsonder). Ik besluit om m’n statief ver naar voor te plaatsen in de hoop ‘over’ het afgezaagde riet te kunnen kijken. Ik schuif het grijsverloopflter tot de horizonlijn en maak de eerste foto.
Het resultaat is behoorlijk teleurstellend. De wateroppervlakte is veel te breed en bovendien nietszeggend (geen mooie reflectie van kleuren) en rechtsonder blijft een rommeltje.
Het waait best wel behoorlijk dus het riet beweegt flink en die beweging spreekt me wel aan. Ik wil dit duidelijker laten zien in de foto.

 

 


7.50 uur FOTO 3
Ik besluit een tweede filter erbij te steken om de voorgrond wat op te lichten zodat het riet meer zichtbaar is. Ná eerst een foto met een extra 2-stops grijsverloop met zachte overgang, blijkt toch een 2-stops grijsverloop met harde overgang een beter effect te geven. Het filter met harde overgang zet ik precies boven de bomengrens en het 3-stops filter met zachte overgang schuif ik wat verder zodat de onderlaag van het riet wat kleur krijgt. Maar ik kom erachter dat ik nu nog meer rommel te zien krijg (rechtsonder) en ben ook nog steeds niet tevreden over de breedte van de laag water. En bovendien zorgt de sluitertijd van 20 sec voor een té glad/saai wateroppervlak. Er komt al wél meer kleur in de lucht en dat maakt me blij!

 

 


7.52 uur FOTO 5

Ik zet m’n statief behoorlijk wat lager om zo minder van ‘bovenaf’ te fotograferen waardoor de breedte van het water wat minder wordt. Het riet sluit zo beter aan bij de oever aan de overkant. Om de wateroppervlakte wat meer structuur te geven verhoog ik de iso waarde van 100 naar 400 waardoor de sluitertijd van 20 sec verkort wordt naar 3,2 sec. Dit geeft al iets meer structuur aan het water. Door de kortere sluitertijd krijgt de lucht ook meer structuur (bij langere sluitertijden loopt alles in elkaar over) en met het kleine beetje kleur is dat wel beter. Ik blijf de rommel rechtsonder storend vinden en probeer nog iets naar voren te gaan. De vooste 2 poten staan nu in het water.

 

 


7.53 uur FOTO 8
Omdat ik meer naar voren ben gegaan kan ik iets meer groothoek erbij pakken (van 20mm naar 16 mm) zodat er meer van de wolken zichtbaar worden. De lucht krijgt steeds meer tekening en met het subtiele rood erbij is dat wel ‘lekker’. Ik blijf echter met de voorgrond worstelen. Die is niet naar m’n zin. Ik was bij foto 5 al een beetje opzij gegaan, maar ook deze plek is niet top! Ik zie ook dat het polarisatiefilter zorgt voor een grote zwarte ‘vlek’ midden onder. Dat effect is altijd zichtbaar maar wordt wat versterkt bij gebruik van 16mm. Ik draai het filter een beetje verder waardoor het polariserend effect wat minder wordt maar de zwarte vlek ook minder zichtbaar is.

 

 


7.54 FOTO 14
Ik ben weer 20 meter opgeschoven en de vervelende voorgrond met afgezaagde rietstengels is eindelijk weg. Maar er is linksonder een lege plek met geen rietstengels voor in de plaats gekomen. Mmm, dat is ook niet mooi! De lucht krijgt steeds meer de structuur; twee inkomende lijnen uit de bovenhoeken en net genoeg kleur in het midden als extra accent! Ik maak de sluitertijd toch nog een beetje langer (van 3,2 naar 5 sec) en zie dat nu het wateroppervlak precies genoeg tekening / structuur krijgt! Ik kijk om me heen en zie 30 meter verderop een plek waar het riet beter lijkt te zijn! Ik ga dus weer snel verhuizen..

 

 


7.56 FOTO 16
Dit is een prima voorgrond! Omdat het ven hier een kleine bocht maakt ben ik af van die schuine lijn van het riet die de foto steeds uit balans haalde (ik kan nu loodrecht op de oever fotograferen). Er is nog wel afgezaagd riet zichtbaar maar dit is mooi verdeeld over de hele onderkant van de foto. De kleur in de lucht wordt steeds beter en aan de rechterzijde op de oever komen de losstaande bomen ook beter tot zijn recht vanaf deze plek! Ik krijg een goed gevoel bij deze compositie. Linksonder moet ik anders kaderen en ik moet ook wat gaan schuiven met de grijsverloopfilters want het water onder de oever is erg donker. Alhoewel ik in principe altijd met automatische witbalans werk (ik kan bij de nabewerking toch alles nog aanpassen) besluit ik om de witbalans toch op een koelere kleurentemperatuur te zetten, zodat ik alvast het juiste ‘gevoel’ van de uiteindelijke foto krijg!

 

 


7.56 uur FOTO 18
Yes, dit is de foto die ik voor ogen had!! De aanpassing van de witbalans heeft het juiste effect. Op de camera naar 4850 graden Kelvin. (thuis bij de nabewerking blijkt 5330 graden Kelvin beter om zo het rood wat warmer te maken!) Het water onder de oever is lichter omdat het 3-stops grijsverloopfilter ietsje hoger is gezet en het riet is mooi verdeeld over de hele onderzijde van de foto waardoor er een mooie balans is in de foto. De sluitertijd van 5 sec zorgt voor genoeg beweging in het water en niet teveel beweging in de lucht.

 

 


7.56 uur FOTO 19
Omdat ik nog een extra ‘laagje’ rood ontdek in de lucht kantel ik de camera wat omhoog. Maar ik mis nu de frisgroene blaadjes van het riet die vooraan staan dus dit is niet beter dan foto 18! De lucht spreekt me wel aan. Misschien moet ik nog eens wat experimenteren met langere sluitertijden om te kijken wat de lucht dan ‘doet’…

 

 


7.58 uur FOTO 23
Ik heb een 3 stops grijsfilter in de houder erbij gezet en kom nu op een sluitertijd van 30 sec. Het resultaat is nogal teleurstellend. Door het vervagen van de structuur wordt het allemaal nogal ‘soft’ en lijken de kleuren uitgesmeerd en verdund te worden. Ook het deel in het water onder de opkomende zon smelt samen tot een lichtvlek zonder structuur en die stoort meer dan dat hij aandacht trekt. Ik zie ook dat de kleuren in de lucht steeds minder worden en het rood zich verplaatst naar links. Rechts komen wat open plekken in de lucht tevoorschijn en de sfeer van foto 18 lost langzaam op in grijs.

 

 


8.00 uur FOTO 33
2 minuten ná foto 23 (en 4 minuten ná foto 18!) is bijna alle kleur uit de lucht verdwenen en zie ik alleen nog een rode schijn van de opkomende zon in het midden van de foto.  Aan de rechterkant zitten steeds meer wolken in de lucht en dat vertaalt zich in lichte vlekken in de reflectie van het water wat niet mooi is. Ik besluit alles op te bergen en ga naar huis!

 


8.15 uur

Precies 45 minuten nadat ik vanuit huis ben vertrokken ben ik weer thuis en zet ik de koffie aan. Ik bekijk ondertussen de foto’s op de achterkant van m’n camera en zie 1 foto waar ik blij van kan worden (foto 18). Hij heeft misschien nog een heel kleine beetje nabewerking nodig, maar veel hoeft er niet aan te gebeuren. Ik zie achteraf dat ik slechts 33 foto’s heb gemaakt, wat voor mijn doen erg weinig is.
De fotokleren kunnen weer uit en de kluskleren liggen al te wachten..!

Posted in