Review SAAL fotoalbum

 

Zoals diverse andere (natuur)fotografen ben ook ik ingegaan op het aanbod van SAAL fotoalbums om tegen een gereduceerd tarief een fotoalbum te laten maken waarna ik er een review van moest schrijven. Dat maken duurde even en de waardebon moest een keer verlengd worden maar uiteindelijk heb ik zelfs twee albums laten maken. Eén album van een korte stedentrip afgelopen herfstvakantie naar Rome en één album met alleen maar natuurfoto’s van afgelopen jaar. Bij dat laatste album heb ik ook wat geëxperimenteerd met wél/geen optimalisatie etc (zie hieronder).

JOWA--9771

De foto’s van het fotoalbum van Rome zijn allemaal gemaakt met een Lumix GX-80 systeemcamera (overigens een perfecte reiscamera…!) en ik heb daarbij alleen maar JPG foto’s gebruikt die rechtstreeks uit de camera kwamen. Omdat er in een stad als Rome erg veel te zien is en dus ook te fotograferen, had ik (te)veel foto’s en is het boek iets dikker geworden dan (volgens de waardebon) eigenlijk de bedoeling. Ik had gekozen voor het formaat 21x28cm (liggend) met zowel een matte omslag als matte foto’s aan de binnenzijde. Toen ik het boek thuis kreeg zorgde m.n. de matte omslag voor een echt WAUW effect. Persoonlijk vond ik dat echt prachtig, maar het is vast een kwestie van smaak. Wat tevens opvalt is dat er totaal geen kromming in de omslag zit (wat ik bij andere boeken nog wel eens anders heb gezien helaas) en de afwerking dus eigenlijk optimaal is!
Maar ook de binnen zijde was perfect. De matte foto’s zijn weliswaar duidelijk minder mat dan de cover, maar hebben toch een mooie structuur en weinig last van reflectie. Wat opvalt is dat werkelijk iedere foto gestoken scherp is en ook de kleuren overeenkomen met de originele foto’s. Nauwelijks kleurzweem of kleurafwijkingen! Omdat ik gebruik maakte van JPG foto’s die rechtstreeks (onbewerkt) uit de camera kwamen had ik gekozen voor ‘optimalisatie’ vanuit de software van SAAL. Je kunt dat per foto aanzetten of voor het hele boek tegelijk. Ik had dat laatste gedaan.
Ik was dus erg enthousiast, maar twijfelde of dit boek geschikt zou zijn voor een review voor natuurfotografen en dus besloot ik een tweede boek te maken met alleen natuurfoto’s die vanuit mijn Canon 6D als RAW in Lightroom waren omgezet naar JPG.

JOWA--9755-2

Gekozen voor hetzelfde formaat (21 x 28 cm) en weer met de matte cover (en weer enthousiast toen ik het boek zag nadat het was bezorgd!).
De software van SAAL werkte voor mij prima. De meeste bladzijden heb ik opgemaakt via hun software en daarmee kon ik zowat alles doen wat ik nodig had. Uitlijnen gaat goed omdat er een hulplijn verschijnt als de foto ‘op hoogte’ is met  een andere foto en ook andere mogelijkheden zoals een schaduw, een rand of het maken van een achtergrond op een bepaalde helderheid werkt perfect.
Een aantal pagina’s had ik in photoshop gemaakt op de juiste afmeting en die in een keer ingevoegd in het album. Dezelfde foto’s had ik ook via de SAAL software in dezelfde lay-out ‘verwerkt’ tot een spread en eerlijk gezegd was er nauwelijks verschil zichtbaar. De pagina ‘gemaakt in Photoshop en daar verscherpt’ was hetzelfde als ‘gemaakt in SAAL software zonder optimalisatie’. Als ik de photoshop pagina vergelijk met de ‘SAAL sofware mét optimalisatie’ dan zie ik nauwelijks verschil in de contrastrijke foto’s, maar ‘zachte’ foto’s (bijvoorbeeld in mist), worden mét optimalisatie te scherp. Daarnaast haalt de software er met optimalisatie bepaalde zachte tinten (zoals roze) eruit omdat hij denkt dat het een kleurzweem is. Voor dat soort foto’s lijkt een opmaak in photoshop beter of gebruik dan in ieder geval géén optimalisatie. Dat laatste werd sowieso afgeraden gezien de reactie op een vraag die ik daarover via de helpdesk had gesteld: ‘Wij raden u niet aan om de automatische foto-optimalisatie te gebruiken bij bewerkte foto`s’. Ze gaan er (terecht) vanuit dat bewerkte foto’s precies zo zijn als de bedoeling is!
Er werd ook verwezen naar een deel van de website waarop uitgebreide informatie staat hierover: http://www.saal-digital.nl/service/professionals/

JOWA--9763

JOWA--9761

JOWA--9762

In andere reviews heb ik gelezen dat er allerlei patronen zichtbaar zouden zijn in zwart-wit beelden. Ik heb ook een aantal pagina’s zwart-wit foto’s in het boek, maar heb na intensief speurwerk géén rare afwijkingen kunnen constateren. Mogelijk ligt het aan het type beelden en komt het bij bepaalde patronen voor, maar dat weet ik dus niet. Ik had er in ieder geval geen last van!
De ‘kleur’ van zwart-wit was briljant; wit is wit en zwart is zwart.

JOWA--9766

JOWA--9758

 

De bezorging van het boek ging ook snel (en het boek was heel goed ingepakt) en ook de reactie van de helpdesk op een vraag was erg vlot.

Bij elkaar opgeteld ben ik dus erg enthousiast en vind ik de prijs-kwaliteit verhouding van deze fotoboeken prima! Ook de software werkt prima; uiteraard is iedere software wennen, maar zeker omdat het Rome boek een behoorlijk aantal pagina’s was, heb ik goed kunnen ‘oefenen’ en merkte ik dat de SAAL software (voor mij!) zelfs sneller en handiger werkt dan opmaak in photoshop.
Een echte aanrader dus en ik zal het ‘demoboek’ bij alle workshops meenemen zodat iedereen het in kan zien en zelf kan oordelen!!
Schrijf je ook in voor een nieuwsbrief van SAAL-digital o.i.d. want er zijn best vaak acties om tegen een gereduceerde prijs een prachtig album te laten maken!

 

 

 

 

Posted in ,