Opaalkust 1; op zoek naar iets nieuws…?

Als laatste voorbereiding op een weekend workshop voor Starling reizen was ik een aantal dagen aan de Opaalkust. Buiten het feit dat we een heerlijke korte vakantie hebben gehad met alle Franse ingrediënten die daarbij horen, ben ik langs alle mogelijke locaties gegaan waar we half mei naartoe zouden kunnen gaan.

JOWA-0292
Mijn eerste bezoeken aan de Opaalkust dateren al van 1984 toen we een aantal jaren op rij daar onze Hemelvaartvakantie gingen ‘vieren’ met de hele familie van mijn vrouw. We zijn er daarna nog verscheidene keren geweest maar steeds als (kort) vakantieadres.
Op de een of andere manier ben ik er tot vorig jaar nooit ‘echt’ alleen naartoe gegaan om te fotograferen en dat is best gek, want het is een prachtige plek. Waarschijnlijk komt dat doordat het al zo’n bekende locatie is en ik het idee had dat ik daar niets aan ’toe kon voegen’ (oftewel een foto kon maken die nog niet gemaakt was). Maar vorig jaar ben ik er met 3 fotovrienden geweest en toen kwam ik er al achter dat je daar altijd iets nieuws kunt fotograferen!

JOWA-8915
Iets nieuws fotograferen; een thema wat erg actueel is sinds de laatste PixPerience in Nijkerk! Maar gaat het wel daarom? Ik heb pas een inspirerende lezing bijgewoond van de Belgische pedagoog Luk Dewulf over het benutten van talent bij jongeren (en bij jezelf). Hij definieert talent niet als het uitblinken in een bepaalde activiteit. Voor hem is talent het doen van activiteiten die 100% bij jezelf passen, waar je blij van wordt, die je moeiteloos afgaan en waar je (dus) energie van krijgt! Fotograferen is voor mij absoluut zo’n activiteit! En maakt het dan uit of je ‘iets nieuws’ fotografeert? Niet persé. We fietsen met z’n allen tenslotte ook allemaal langs zo’n beetje dezelfde route naar Compostella als we op pelgrimstocht gaan. Ik hoor daar niemand over klagen.

JOWA-0309

Bij ‘ons’ natuurfotografen zit er blijkbaar altijd een spanningsveld tussen het ‘doen/beleven’ en het ‘produceren’! We vinden het allemaal fantastisch om met een camera in de natuur rond te sjouwen en om de pure natuur om ons heen te ruiken, te ‘proeven’ en te horen! Maar we laten het ‘gevoel’ van die beleving ook weer afhangen van het uiteindelijke resultaat. Ik merk dat ik me daar wel meer bewust van ben de laatste tijd en dat ik vooral probeer te focussen op de beleving. Dat is het talent waar ik energie van krijg! Dan zie ik later wel wat het uiteindelijke resultaat is en of het ‘iets nieuws is’ wat nog niet is gemaakt. En mocht dat laatste niet het geval zijn, dan vind ik dat eigenlijk geen probleem als de beleving goed is geweest! En die was in ieder geval erg goed afgelopen dagen. Wat was het heerlijk om daar ’s avonds op verlaten stranden te staan en te ‘spelen’ wat de opkomende zee en steeds van rots naar rots te moeten springen / lopen voor het juiste nieuwe standpunt! En niet ieder standpunt was de basis voor een ‘andere’ foto, maar ook zonder bijzonder resultaat blijft die belevingswaarde voor mij zeker overeind!

Hieronder enkele foto’s waarbij ik op zoek ben gegaan naar inkomende lijnen en dieptewerking. Op zo’n avond kijk ik steeds om me heen waar er dergelijke lijnen zijn en of het water daar al hoog genoeg voor staat. Een beetje vooruit denken is dan handig; zeker bij opkomend water.

JOWA-0318

JOWA-8931

JOWA-8948-2

Ondanks een recente ervaring dat een camera niet blij wordt als hij vanaf je statief het water invalt kon ik het niet laten om dit standpunt te ‘benutten’. Op geen enkele andere wijze was de dynamiek van het inkomende water zo mooi te vangen. Misschien had ik nog een foto moeten maken met een nog langere sluitertijd. Maar het water kwam zo snel op dat ik het niet aandurfde om een ander ND filter erop te plaatsen. Nu zat ik al 20 sec.

IMG_0412

JOWA-0310

Al op de dia’s van ruim 30 jaar geleden staan héél veel koolzaadvelden en ook nu waren die weer volop te vinden. In combinatie met de constant overwaaiende wolken en de pure, heldere lucht was dit een prachtig foto-onderwerp afgelopen week. Normaal ben ik niet zo van de menselijke ‘invloeden’ op een foto, maar hier doen de huisjes het niet slecht :).
Een polarisatiefilter zorgt voor het kleurcontrast en de blauwe lucht met de witte wolken.

JOWA-9343

Maar ook strakke landbouwakkers kunnen een mooi decor zijn voor een smalle gele streep mits daar het goede licht opvalt! Deze foto is met een Lumix GX-80 systeem camera en dan de panorama functie wat werkelijk verbluffende resultaten oplevert.

JOWA-1050324-1080

Een bekend thema’; kleur in combinatie met (deels) zwart-wit (gewoon alle kleuren eruit behalve geel). Of gebruik maken van weinig scherptediepte en focussen op het koolzaad in de achtergrond.

JOWA-0448-4

JOWA-8628

Deze week nog een andere blog, maar dan met zwart-wit foto’s.

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

Posted in ,