Ode aan het groen!

Als natuurfotograaf gaan mijn eerste gedachten toch wel vaak uit naar kleurrijke onderwerpen. Zeker in het voorjaar is het wachten op de eerste bloemen en alhoewel die ook wit kunnen zijn (bosanemonen) is het voor mij toch ieder jaar weer een feestje in een door boshyacinten paars gekleurd bos rond te lopen of in een weide rond te kunnen struinen waar een deken van gele boterbloemen op ligt!
Maar naast al die betoverende kleuren in deze periode, is het toch ook de tijd van het exploderende groen!!

JOWA-9620-1000

Wat zouden boshyacinten of daslook zijn zonder groen decor waardoor de kleuren juist worden benadrukt? Niets toch? De mensen die het Hallerbos wel eens bezoeken weten hoe ‘kaal’ het bos eruit kan zien als de beuken nog geen blad hebben. Het ‘lekkerste’ groen voor mij is overigens wel het frisse groen van jonge beuken of dat van van ‘verse’ varens.

JOWA-9671-1000FB

JOWA-9689-1000

JOWA-9544-1000

Maar ook salomonszegel ‘doet’ het niet slecht zoals je ziet.

De beste lichtomstandigheden zijn dan een bewolkte hemel en gebruik van een polarisatiefilter zorgt ervoor dat de grijs-blauwe waas (door de reflectie) van de bladeren verdwijnt. Bij tijdsopnames zoals hieronder  krijg je ook vaak net wat meer intensiteit in de kleuren en dus ook in het groen.

Naamloos_panorama1-1000

JOWA-9594-1000

Alle bovenstaande foto’s zijn gemaakt in afgelopen meivakantie. Eigenlijk de tijd dat het groen op z’n mooist is. Afgelopen woensdag was ik met fotografen van de Masterclass III groep in Zuid-Limburg en ook daar naast alle daslook, knikkend nagelkruid en boterbloemen weer dat heerlijke groen! Misschien is deze een beetje ‘over de top’ maar het was wél het sfeertje daar!

JOWA-7649-1000

Dat groentinten niet altijd hetzelfde overkomen op de foto bewijst deze foto waar een blauw-gele gloed toch net een andere sfeer geeft.

JOWA-7762-1000

En als laatste mag natuurlijk een min of meer groene bloem niet ontbreken in deze serie; de eenbes.
Het wit en groen van de daslook rond de eenbes vormen hier het decor!
 JOWA-7534-1000
De laatste 2 foto’s zijn gemaakt met de Sigma 180mm en alle anderen met de Canon 16-35 mm F/4. Alles met Canon 6D
Posted in