Naar het (kunst?)depot ….

De afgelopen periode ben ik druk bezig geweest met het selecteren van foto’s. Enerzijds omdat er in deze periode weer wat wedstrijden aankomen waar ik foto’s voor in wil gaan sturen of heb gestuurd, zoals de Asferico fotowedstrijd in Italië, maar ook omdat ik de portfoliofoto’s voor mijn nieuwe website heb uitgezocht. Ik had me voorgenomen om voor iedere categorie maar 10 beelden te selecteren, maar dat bleek een erg lastige klus! Ik had geen goed overzicht van beelden die de moeite waard zouden zijn  en daarom ben ik toch maar weer alle Lightroom catalogussen van de laatste 5 – 6 jaar langsgelopen. Bij de vorige website zaten alleen beelden tot begin 2010 en er zijn daarna heel wat volle geheugenkaartjes op de computer terecht gekomen…. Dat zijn uiteraard niet alleen maar uitzonderlijk mooie foto’s, maar voor mij is een portfolio vooral ook een soort blauwdruk van mijn stijl en mijn ‘bedoeling’ met fotografie. Feitelijk heb je dan aan 10 keer 10 beelden genoeg, maar dat lukte me dus niet. Ik ben duidelijk niet hard genoeg voor mezelf om beelden waar ik een dierbare herinnering aan heb naar het kunstdepot te laten verhuizen.

Hoezo Johan, is natuurfotografie dan kunst?blog WS08-diashow (11)
Voor mij is fotografie absoluut een kunstvorm, omdat je met creativiteit en fantasie te maken hebt. Je kunt iets laten zien wat er eigenlijk niet ‘is’,  je kunt een gevoel uitbeelden en mensen ‘verwonderen’ en dus de fantasie van de kijker prikkelen. Dat zijn toch wel criteria waardoor ik iets kunst durf te noemen. (Ik wil hiermee overigens absoluut niet zeggen dat iedere natuurfoto van mezelf een kunstwerk is!) Afgelopen weekend hield Marsel van Oosten op het Lowland Photo Festival in Antwerpen een prikkelende lezing over natuurfotografie en al zijn verschijningsvormen en daarin kwam dit onderwerp uitgebreid naar voren! Er ligt nog een hele uitdaging voor ‘ons’ natuurfotografen om hiermee wat te doen!

 

Maar goed, weer even terug naar het kunstdepot. Als je beelden niet meer op een podium als je website laat zien, dan zullen ze waarschijnlijk nooit meer de buitenwereld ‘ontmoeten’. Misschien komt er nog eens eentje terug in een publicatie of hand-out bij een workshop, maar de meesten worden toch wel voorgoed opgeborgen in een stoffig hoekje van de harde schijf. Vooral ook omdat het enthousiasme over m’n eigen foto’s gemiddeld genomen afneemt als ze wat ouder zijn. Alhoewel er soms ook wel eens een ‘laatbloeier’ opduikt bij het doorlopen van een Lightoom catalogus.blog WS08-flora- (9)

Dit alles zorgde ervoor dat ik toch maar overstag ben gegaan en het principe van ’10 foto’s per categorie’ heb losgelaten. De ene bezoeker zal dat betreuren en de andere vindt het misschien juist leuk om meer beelden te zien. Ikzelf heb er een goed gevoel bij. Dit ben ik op dit moment als natuurfotograaf en als het goed is dan gaan deze beelden over een paar jaar ook weer ‘het depot’ in :)!

blog WS08-Bovenaf- (7)randje

De ‘gouwe oudjes’ in deze blog zijn uit de portfolio’s verdwenen maar vanwege de herinnering toch nog even in de spotlights gezet!

Het slakje; bizar, maar ik kan me 8 jaar later nog helemaal voor de geest halen hoe en waar ik die foto heb gemaakt. Ik voelde een soort ‘verbondenheid’ met m’n onderwerp wat me veel inspiratie heeft gegeven!

De bewegende takjes; dit was de eerste keer dat ik tevreden was over een creatieve foto. Daarvoor had ik wel eens wat met beweging gedaan, maar dit beeld van kardinaalsmuts in de wind gaf me wel het gevoel dat ik grip had gekregen op een aantal fotografische vaardigheden en een bepaald gevoel over kon brengen!

Spinnetje op de gentiaan; De klokjesgentiaan is één van mijn favoriete bloemen. Ik ga er ieder jaar wel ‘langs’ om wat foto’s van te maken. Het is geen eenvoudig plantje, want het staat laag tussen de heide en is daardoor lastig uit de omgeving te halen. De gentiaan is voor mij het eerste onderwerp waar ik me echt ‘in vastgebeten’ heb; meerdere jaren achter elkaar terug naar dezelfde plek en goed analyseren wanneer de omstandigheden goed of juist ‘anders’ zijn!

‘Luchtfoto’; een magisch moment waarvan je hoopt dat je ze vaker meemaakt, maar die maar ééns per zoveel jaar voorkomen!  Vanuit de luchtballon boven de Holterberg.

blog WS08-div- (13)

De paddenstoel; bijna 10 jaar geleden genomen tijdens mijn eerste fotoworkshop bij een ‘echte’ natuurfotograaf: Ruben Smit (gewonnen bij een wedstrijd van Grasduinen). Voor mij dé bron van inspiratie voor alle workshops die ik nu geef.

blog WS08-dichtbij- (5)

De Toekan; met deze foto uit 2004 kwam voor mij het definitieve besef dat digitaal de toekomst was. Genomen met een Olympus compact camera en ik was helemaal verbaasd over de kwaliteit van de ruisvrije en haarscherpe 50×70 print die ik hiervan kreeg! Dit was trouwens ook de eerste foto die ik instuurde voor een fotowedstrijd en niet zonder succes; 3e prijs bij de Grasduinen natuurfotowedstrijd.
Daarna werd alles digitaal. In onze koelkast stonden tot vorig jaar nog enkele Velviarolletjes …. uit 2004

 

Posted in