Kleur, zwart-wit of toch een andere kleur..?

Afgelopen weken was ik een aantal keer op de Kalmthoutse heide. Ik had een workshop ‘winterlandschap’ gepland en dan wil je natuurlijk graag winterse omstandigheden als je die workshop in februari organiseert!
Maar helaas is deze winter de sneeuw, vorst en zelfs de rijp ver te zoeken! Weinig winterse omstandigheden tot nu toe dus en dan is het zoeken naar alternatieven die specifiek zijn voor de winterperiode.

Sowieso staan de mossen er op dit moment echt full-colour bij! Zo ontzettend groen en in combinatie met de donker-bruin-paarse kleur van de heide krijgt het landschap dan toch nog een ‘fris’ uiterlijk.
In het veld is het zoeken naar het juiste standpunt waarbij de heidepollen mij als kijker de diepte intrekken. Het zijn a.h.w. een soort stepping-stones waarmee je naar achteren ‘loopt’!
De blauwe lucht is in dit soort foto’s ook wel cruciaal omdat anders het groen geen tegenhanger heeft en er (voor mij) geen goede balans in de foto is.

Maar buiten de felle kleuren van het mos is het landschap toch vrij kleurloos en dat soort situaties schreeuwt feitelijk om zwart-wit!
Hieronder drie voorbeelden van foto’s in kleur en de uiteindelijke zwart-wit uitvoering die m.i. toch sterker is omdat de

 

Voorbeeld 2, met duidelijke focus op het lichte gras wat in de zwart-wit uitvoering véél dreigender overkomt!

 

Voorbeeld 3, waarbij de wolken (in de zwart-wit versie) ineens het hoofdonderwerp worden en de foto een specifieke uitstraling geven!

 

De laatste foto heb ik anders bewerkt. Via Lightroom maak ik altijd de zwart-wit foto’s in Silver Efex Pro maar de onderstaande foto is bewerkt in Color Efex Pro. Een variant op Silver Efex Pro dat in hetzelfde pakket met plug-ins zit. Vroeger was dit het bekende ‘NIK pakket’, daarna was het gratis verkrijgbaar via Google, maar tegenwoordig is het helaas niet gratis meer en te koop via DXO.
In deze plug-in zitten een aantal mooie presets en dit is er één van. Het geeft de foto een héél andere uitstraling die m.i. wel past bij de situatie daar ter plekke; de heide is a.g.v. de stikstof behoorlijk aan het vergrassen en daarnaast hebben de droogte en de laatste branden ervoor gezorgd dat nogal wat bomen het loodje leggen. Bij zo’n verhaal past geen kleurig beeld, maar een ‘andere’, meer grauwe foto. Voor mij past hij bij de sfeer op die plek, maar uiteraard is dat ook persoonlijk!
De foto is overigens samengevoegd (panorama) uit een stuk of 5 foto’s foto’s.

Posted in ,