De kleur van de herfst?

Een lastige vraag hoor, want de kleur van de herfst is zo divers! In eerste instantie denk je vooral aan warme tinten, zoals geel, bruin en rood. Maar juist in de herfst kan er zo’n prachtige blauwe gloed over je foto’s komen. Zeker in combinatie met geel kan dat erg fraai zijn!

JOWA--8021-1000

Mist met een beetje zon is een cadeautje voor een natuurfotograaf tijdens de herfst. Uiteraard vanwege de prachtige sfeer en zonneharpen, maar ook de kleuren worden mooi zacht weergegeven doordat je de belichting wat op kunt schroeven. Daarnaast is het licht achter de bomen/bladeren lichter waardoor m.n. zachte tinten heel subtiel naar voren komen. Dit alles brengt een mooie balans in de foto. Op onderstaande foto kun je dat terugzien. Let op de zachtgele tinten van de berk.

JOWA--3992-1000

JOWA--7999-1000

JOWA--7944-1000

Naast mist met zijn witte achtergrond en omgeving is zwart ook een ‘kleurversterker’. Naast zwart worden kleuren als geel en oranje nog intenser. Nu kan een bos vaak wat rommeliger zijn en daarom heb ik bij deze foto’s gekozen voor beweging (bovenste foto) en een dubbelopname (de tweede en de derde). Hierdoor krijgt een ‘harde’ foto toch iets zachts wat m.i. weer beter past bij de herfstsfeer.

JOWA--3511-1000

JOWA--3496-2-1000

JOWA--3559-1000

Hieronder nog een voorbeeld van een dubbele belichting, waarbij ik 3 beelden over elkaar heb ‘geplakt’ in de camera en daarbij steeds wat geschoven t.o.v. het vorige beeld. De foto is gemaakt met diafragma F/4 zodat alleen takjes in de onderste laag (de gele cirkel rechtsonder) ‘goed’ zichtbaar zijn.

 

In de inleiding sprak ik al over blauw. Je kunt dan denken aan foto’s met een complete blauwzweem; een effect wat je krijgt als je de witbalans op kunstlicht te zetten. Dat versterkt zeker het ‘koude’ gevoel van de herfst en de sfeer van het uur ná zonsondergang. Maar ik wil juist wat foto’s laten zien met een meer subtiele blauwe tint. Daardoor blijven toch de herfstkleuren goed zichtbaar. In de nabewerking zet ik de witbalans handmatig een klein beetje lager (ergens tussen 4200 – 4600 graden Kelvin). Regels zijn hier niet voor; probeer vooral op je gevoel af te gaan! Vooral de stam van de dennenboom krijgt dan zo’n mooie gloed (vind ik), maar ook met wat laatste mistflarden werkt het goed.

JOWA--3324-1000

JOWA--2767-2-1000

JOWA--8083-1000

Als je wilt weten hoeveel kleur er in een paddenstoeltje zit kun je er een LED lichtje boven houden. 2 – 3 stops onderbelichten voor een donkere achtergrond en dit is het effect;

JOWA--3162-1000

En als laatste nog een gewone ‘warme’ herfstfoto van een boompje op de Rucphense heide. Genomen met 70-200mm, laag standpunt en grote diafragma zodat alleen de boom scherp is.

JOWA--3746-1000

Alle foto’s in de afgelopen 5 dagen gemaakt tijdens wandelingen met de hond, ’n workshop van Natuurmonumenten en één ‘ochtendsessie’. Zoveel variatie in zo’n korte tijd; heerlijk toch deze periode!!

 

 

 

 

 

 

Posted in